top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLinda Schippers

En door naar Turkije! Wat een gastvrijheid.

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023

Dankzij het snelle handelen van de vrouw in Lefkas die ons pakketje gelijk doorgestuurd heeft, zagen we dat het pakket zaterdag al bezorgd was bij het afhaalpunt. Op goed geluk, want het was eigenlijk een officiële feestdag, zijn we maandag toch naar het ophaalpunt gereden. En de deur was open en daar konden we ons pakket zo meenemen! Na kort overleg, besloten meteen door te rijden naar Turkije.

De grensovergang ging al iets minder soepel dan degene die we al hebben gehad. De rij voor het eerste checkpoint duurde ongeveer een uur. Hierna wilden ze graag in de trailer kijken, allemaal geen probleem. Hierna begon de taalbarrière. De aanhanger kon nergens in het syteem en het feit dat de auto op Brug te Huur staat en niet op Jeff zijn naam zorgde voor verwarring. Ze wilden niet goed kijken naar het document waarin staat dat Jeff eigenaar is van het bedrijf, totdat er een hogere pief kwam en de douane officiers een standje gaf en uitlegde dat alles is orde was. Ondertussen had ik al een simkaart gescoord en na ongeveer 2,5 uur konden we door. Opzich dus allemaal nog best vlot.


Hierna werden we enorm gastvrij ontvangen door vrienden van vrienden ineen prachtig huis in het anatolische (Aziatische) gedeelte van Istanbul. Hier mogen we de komende dagen verblijven. Wat een luxe, in de ochtend een Turks ontbijt en allemaal goede tips om de stad te verkennen.


We hebben zoals de locals gereisd, met een minibus en de ferry. Dit was voor ons meteen een soort cruise over de Bosporus. Dit is de zeestraat die Istanbul in twee delen verdeeld en de scheiding van Europa en Azië is.


We hebben de highlights gezien zoals de Blauwe Moskee en de Aya Sofia en hebben de drukte van de Grand Bazaar ervaren. Uiteraard in lokale tentjes gegeten en ook door Taxim, het moderne centrum gestruind. Rond 21.30 namen we de ferry weer terug en hebben we nog genoten van wat zoete Turkse baklava.


De volgende dag hoopten we extra Maxtracks (zandplaten) op te kunnen halen, maar helaas bleek het Aliexpress kwaliteit dus er vanaf gezien. Hierna tijd voor wat aandacht voor de auto. Jeff heeft wat banden gewisseld, olie vervangen, remmen gecheckt ect. Helaas was een van de conclusies dat een nieuwe tussenas wel gewenst is. Die avond heeft Aysa ons geholpen met de communicatie en dezelfde dag hebben we ergens een tussenas gevonden. Echt zo enorm fijn dat ze ons met alles zo geholpen heeft!

De dag erna naar de garage gegaan (Altin Garage, echt een aanrader voor Defender reizigers onder ons) en hier heeft Jeff de as vervangen. Wat een leuke, lieve enthousiaste mensen.


Hierna nog allebei even een kapper bezocht, zodat we er niet uit komen te zien als 2 verwilderde zwervers. Grappig hoe uiteindelijk alles toch lukt, ondanks dat er niemand Engels spreekt en wij geen woord Turks.


We genieten tussendoor enorm van de gastvrijheid van Aysa en haar kids. Heerlijk eten, goede tips om te bezoeken, maar boven alles de gezellige avondjes. We kregen zelfs een leuke rondleiding door het park van haar zoon.


De volgende laatste dag hebben we de auto even schoongemaakt en zijn we weer naar het Europese gedeelte van Istanbul gegaan. Hier werden we verrast door voetbalsupporters, blijkbaar is hier zaterdag de Champions League finale.

We hebben de wijk Balat bezocht, heel sfeervol en kleurrijk! Hierna een hamam bezocht. Helaas was een mooie ouderwetse hamam al volgeboekt, dus naar een iets modernere. We houden het erop dat het een bijzondere ervaring was met relaxte momenten en slappe lach om de eenmalige 'badkleding' die vereist was. Hierna met de ferry en een lokaal minibusje weer terug naar ons thuis van deze dagen. We zijn inmiddels al redelijk wegwijs in het openbaar vervoersysteem hier. Waar ik wel aan moet wennen is de temperaturen in combinatie met de gewenste lange kleding voor vrouwen, lekker zweten.


Nu we in Turkije zijn, werd het ook tijd om na te denken over onze route na Georgië. We hebben besloten om ervoor te gaan en een visum voor Rusland aan te vragen, zodat we naar Kazachstan, Kirgizië en Mongolië kunnen. We doen dit via het visumbureau Rusreis, nu alleen nog een postkantoor zoeken die onze (tweede) paspoorten kan verzenden.


Tijd om gedag te zeggen, nogmaals bedankt! On the road again.


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page